Stagii de voluntariat EVS

a (122)Stagii internationale de voluntariat prin Serviciul European de Voluntariat

Aplica pentru un stagiu EVS si porneste intr-o calatorie life-changing! Descopera Europa, descopera-te pe tine si accepta provocarea!

 

Ce este Serviciul European de Voluntariat (European Voluntary Service)?

 

Programul este initiat de catre Comisia Europeana inca din anul 1996, fiind inclus in toate cadrele multianuale de finantare in domeniul tineretului ale Uniunii Europene. In acest moment Serviciul European de Voluntariat face parte din programul Erasmus+.

 

Prin intermediul EVS tinerii cu varste cuprinse intre 17 si 30 de ani pot aplica pentru stagii de voluntariat in alte tari ale Uniunii Europene sau din vecinatatea acesteia, pornind intr-o calatorie care le va schimba cu siguranta perspectivele si ii va ajuta sa invete, sa se descopere pe sine, sa cunoasca oameni si culturi noi.

 

Stagiile pot fi:

  • Short-term EVS: stagii cu o durata mai scurta de 2 luni
  • Long-term EVS: stagii cu o durata cuprinsa intre 2 si 12 luni

 

 

Structura unui proiect EVS

  • 1 Organizatie de Trimitere

    Selecteaza voluntarul si il recomanda pentru un stagiu, ii asigura pregatirea si il sprijina pe intreaga durata a proiectului

  • 1 Organizatie Gazda

    Deruleaza efectiv proiectul EVS, gazduieste voluntarul, ii asigura toate conditiile necesare, inclusiv suportul educational

  • 1 Organizatie Coordonatoare

    Poate fi separata de celelalte 2 sau chiar una dintre ele. Monitorizeaza si coordoneaza intregul proiect.

 

 

 

Pentru a se putea implica in proiecte EVS, organizatiile trebuie obligatoriu sa fie acreditate de catre Agentia Nationala aferenta. Asociatia Young Initiative este acreditata ca organizatie coordonatoare, gazda si de trimitere incepand cu luna decembrie 2012, cu numarul 2012-RO-82.

 

 

De ce sa participi intr-un stagiu EVS?

Ai oportunitatea de a cunoaste o tara si cultura noua timp de cateva luni, dar si sa lucrezi cu oameni noi intr-un mediu international

Iti dezvolti abilitatile de organizare si inveti sa te descurci singur mai bine

Beneficiezi de un mentor care te va indruma pe parcursul proiectului si te va ajuta sa iti atingi obiectivele de invatare

Iti aduci contributia la activitatile ONG-ului care te gazduieste si vei avea un impact prin actiunile tale asupra comunitatii si beneficiarilor

Iti perfectionezi limba engleza si inveti limba tarii in care vei merge (vei primi gratuit cursuri de limba)

Lucrezi impreuna cu alti voluntari internationali si descoperi si cultura lor

 

 

Conditii, facilitati si informatii logistice intr-un stagiu EVS

  • Varsta/Rezidenta

    17-30 ani / Rezidenta Romana (valabil in cazul programului nostru de trimitere).

  • Cazare/masa/transport local

    Asigurate integral de organizatia-gazda (mentiune: 3 mese/zi sau alocatie de hrana)

  • Transport catre locatia proiectului si retur

    Decontat de organizatia-gazda in functie de distanta in linie dreapta catre orasul unde se desfasoara stagiul. De exemplu, pentru distante cuprinse intre 100 si 500 km limita de decont este de 180 euro, pentru distante intre 500 – 1999 km de 275 euro, iar peste 2000 km de 360 euro, in Europa

  • Finantare asigurata de

    Comisia Europeana prin intermediul programului Erasmus+, Actiunea Cheie 1 – Mobilitati pentru Invatare.

  • Alocatie

    Fiecare voluntar primeste o suma lunara ca “bani de buzunar”. Cuantumul acesteia difera de la tara la tara. De exemplu, pentru voluntarii straini care vin in Romania, alocatia este de 60 euro/luna.

  • Asigurare de sanatate

    Voluntarii EVS sunt inrolati intr-un pachet european de asigurari platit direct de Comisia Europeana. Asigurarea cuprinde tratamente medicale, operatii, consultatii, asigurare de raspundere civila.

 

 

Te-am convins ca un stagiu EVS este ceea ce ti se potriveste? Hai sa identificam impreuna proiectul potrivit pentru tine!

Screen Shot 2013-02-28 at 04.51.07Asociatia Young Initiative este acreditata inclusiv ca organizatie de trimitere, deci poate recomanda voluntari pe care sa ii trimita in stagii EVS. Inainte de a face asta insa, este necesara indeplinirea anumitor standarde de calitate interne, integrand in acest program de trimitere persoanele cu adevarat motivate si care chiar se potrivesc cu proiectele identificate. Facem acest lucru pentru a garanta o calitate sporita atat a proiectelor, cat si a experientei voluntarului pe durata stagiului.

 

Voluntarii care sunt acceptati si de organizatia-gazda, in cazul proiectelor care primesc finantare, vor beneficia de un Pre-Departure Training organizat de Asociatia noastra, vor primi suport constant din partea persoanei alocate special pentru a oferi consultanta personalizata, vor beneficia de materiale informative, discutii online cu mentorul si cei din organizatia-gazda si alte activitati menite sa pregateasca voluntarul pentru calatorie (inclusiv suport pentru obtinerea permisului de rezidenta in tara-gazda). Pe durata stagiului voluntarul va fi in contact permanent cu noi, fiind foarte importanta monitorizarea evolutiei proiectului si feedback-ul celor implicati.

 

Cat poate sa dureze din momentul in care decid sa aplic si pana plec efectiv in stagiu?

Durata procesului poate fi destul de mare in general, de aceea este important sa planifici totul din timp. Pe formula standard, poate sa dureze in jur de 1-2 luni pana se identifica organizatia-gazda, apoi inca ~3-4 luni pana cand aflam daca proiectul EVS respectiv a primit finantare, dupa care inca ~3 luni pana incepe efectiv stagiul. Desigur, intervalele pot fi si mult mai mici in anumite cazuri, insa este important sa stii ca nu vorbim in general de un proces scurt.

 

 

Care sunt pasii

  • Te informezi

    Analizezi foarte bine si atent posibilitatea de a aplica pentru un stagiu EVS. Noi iti stam oricand la dispozitie pentru orice intrebare ai avea

  • Aplici

    Ne trimiti CV-ul in limba engleza (format Europass) si o scrisoare de motivatie (va fi redactata in limba engleza si va cuprinde motivatia de a pleca in stagiu, obiectivele urmarite; scrisoarea va avea 1 pagina A4, font dimensiune 12) personalizata la adresa info@younginitiative.org .

  • Ne vedem la interviu

    Te vom invita la un interviu unde vom explora mai profund motivatia si zonele de interes, vom clarifica multe aspecte si vom vedea ce este de facut in continuare.

  • Identificam proiectul

    Identificam cel putin 1 organizatie care ti se potriveste si o contactam in vederea acceptarii preliminare pentru depunerea unui proiect EVS. Pasul se repeta pana in momentul in care o organizatie te accepta in proiect.

  • Asteptam raspunsul

    Asteptam raspunsul de la Agentia Nationala pentru a vedea daca proiectul a primit sau nu finantarea.

 

Metode alternative de a aplica: Periodic se pot publica call-uri de participare la proiecte deja aprobate, unde daca esti acceptat, poti pleca chiar si in cateva saptamani.

Nota: Serviciul este disponibil nu doar pentru tinerii din Bucuresti, ci la nivel national. Interviurile de selectie fata-in-fata vor fi inlocuite cu interviuri pe Skype.

 

Voluntari cu oportunitati reduse: Tinerii care doresc sa aplice pentru stagii EVS si se afla in situatii de excludere sociala, apartin unui grup defavorizat (din punct de vedere economic, social, al sanatatii) pot aplica pentru ca Asociatia noastra sa acopere integral toate costurile ce pot aparea pana la plecare.

 

Pentru toate comunicarile cu privire la acest program – inclusiv trimiterea CV-urilor si scrisorilor de intentie – te rugam sa ne scrii la info@younginitiative.org .

 

Continutul acestei pagini nu reflecta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene, Programului Erasmus+ sau Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Intreaga responsabilitate pentru continutul sau ii revine autorului.