Democracy versus Communism

Despre joc

 • Titlu

  Democracy versus Communism

 • Data lansării

  August 2021

 • Scop

  Înțelegerea diferențelor între democrație și comunism

 • Proiectul din care face parte

  UNITED

 • Finanțator

  Corpul European de Solidaritate.

Metodologia jocului

Read about this game in English

 • Etapa 1: Zorii comunismului

  Începe cu un facilitator care face o prezentare interactivă regimului comunist folosindu-se de acest Kahoot. Ulterior, fiecare participant primește un profil în baza căruia ia parte la câteva situații de viață din regimul comunist (a se folosi acest îndrumar). Participanții sunt rugați să joace niște scenete ce imită situații de viață, care includ câteva cuvinte cheie ce trebuie rostite. În fiecare echipă se află un facilitator care reprezintă Partidul Comunist, ce are rolul de a a se asigura că nimeni nu acționează în afara unor linii prestabilite. În sesiunea principală, se prezintă sceneta căreia îi sunt alocate 5 minute pentru prezentare. Opțional: în cazul în care există răzvrătiți, aceștia merg la închisoare sau la un centru de reeducare ( sunt obligați să nu vorbească 5 min/ vor fi dați pe mute în cazul în care activitatea se petrece online.)

 • Etapa 2: Revoluția

  Un facilitator îi explică regulile unui participant; El este responsabil de începerea revoluției prin strângerea celorlalți participanți (de ex. într-un grup de WhatsApp) și de planificarea acțiunii (inclusiv de stabilirea unui semnal comun); Semnalul comun trebuie stabilit în grup și adus la cunoștința tuturor membrilor (în afară de facilitatori). Acesta reprezintă un cod prin care participanții își comunică că revoluția a început. Poate fi un gest cu mâna (ex. semnul victoriei) sau un gest mai amplu (toți își închid camerele sau își setează un anumit background). Participanții trebuie să dea semnalul fără a fi detectați de către facilitatori; Acest lucru se va întâmpla în timp ce, pe fundal, rulează un film despre comunism (poate fi oricare); Facilitatorii au sarcina de a opri revoluția înainte de a fi înfăptuită. Dacă observă semnalul înainte ca toți participanții să-l fi dat, trebuie să anunțe, iar revoluția eșuează. În acest caz, participanții trebuie să își aleagă un alt semnal. În cazul în care facilitatorii nu își dau seama la timp de semnal și toți participanții l-au făcut deja, revoluția a reușit și se trece la următoarea activitate; Dacă timpul propus pentru activitate a expirat, și participanții nu au reușit încă revoluția, atunci se face o tranziție pașnică către democrație. Participanților li se va explica că, în acest scenariu, forțele politice comuniste renunță de bunăvoie la putere și o cedează noilor forțe politice democratice (acest lucru s-a întâmplat în câteva țări comuniste);

 • Etapa 3: Zorii democrației

  Această etapă a jocului va începe cu un rezumat (a se folosi acest fișier – care conține rezumatul sau poate fi proiectată această prezentare în timp ce se prezintă informațiile din fișierul inițial) al documentarului 30 de ani de democrație, realizat de Recorder. Această sub etapă se va rezuma la 10-15 minute. În urma vizionării, patru participanți își depun candidatura la alegerile prezidențiale și își pregătesc un discurs pe baza valorilor oferite de către facilitatori (a se folosi această prezentare). Cei prezenți vor vota în funcție de profilul candidaților și de ceea ce promit să facă. Se vor respecta următoarele intervale: 5 minute – citirea valorilor și pregătirea discursurilor, 3 minute – prezentarea discursurilor, 3 minute – sesiunea de votare. Ulterior, participanții vor fi împărțiți pe grupe, iar fiecare grupă va lucra la deschiderea unei firme sau a unui ONG, activități caracteristice unei economii de piață funcționale, respectiv a unei democrații participative. Se va respecta intervalul de 20 de minute pentru deschiderea firmei (întocmirea planului de acțiune) sau a ONG-ului și 10 minute pentru prezentarea propriu-zisă. În sesiunea plenară, fondatorii firmelor sau organizațiilor non-guvernamentale vor răspunde la întrebări despre ceea ce și-au propus și vor argumenta cum anume vor contribui la dezvoltarea societății ca urmare a deschiderii unei firme sau a unui ONG.

 • Etapa 4: Acum versus atunci

  Participanții vor ieși din rolurile asumate până la acel moment și vor reflecta cu privire la procesul de învățare prin care au trecut. Tipuri de întrebări care pot fi adresate de către facilitatori: care au fost caracteristicile perioadei comuniste? dacă trăiai în perioada respectivă cum crezi că ai fi gândit? cât de dificil este să faci tranziția de la un regim autocrat (comunismul) la unul democrat? care sunt valorile democrației? de ce este așa de dificil să construiești o democrație? care sunt problemele care pot apărea într-o democrație și cel fel de soluții există la acestea? cum crezi că poate fi îmbunătățită democrația din România? dacă ai avea putere de decizie executivă sau parlamentară ce fel de schimbări ai propune pentru România? cât de importantă este apartenența la Uniunea Europeană și NATO pentru România?

 

Descoperă feedbackul celor care au testat jocul

 • 24 august 2021 - atelier de testare și diseminare organizat pentru elevii Liceului „Voievodul Mircea” din Târgoviște

  La activitate, au luat parte 16 elevi de liceu împreună cu profesorul coordonator, Elena-Diana Oprea. Timp de mai bine de 2 ore, elevii au învățat despre diferențele dintre comunism și democrație, au simulat mai multe situații de viață, inclusiv o reiterare a Revoluției din 1989 și au organizat primele alegeri libere după comunism.

 

 

 

 

Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod obligatoriu poziția Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate pentru această publicație aparține autorului.