Jurnal de COVID-19: Cum sprijinim comunitatea pe timp de criză

Sprijinim comunitatea și pe timp de criză

 

 

Actualizat la: 22 decembrie 2020

 

Criza coronavirusului și-a făcut simțită prezența în viața fiecăruia dintre noi în ultimele luni, cu consecințe uneori dramatice. Asociația Young Initiative a fost, de asemenea, afectată de criză, dar a pus în aplicare inițiative ce au putut fi organizate de la distanță și așa am continuat să ne ducem mai departe misiunea: Empowering people through education.

 


Cum am fost afectați 

 

  • Spațiile gestionate de AYI (Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit, Bibliolounge) au fost închise temporar și nu mai pot oferi servicii gratuite în comunitate;


  • Proiectul “Punți către cunoaștere” nu s-a mai putut desfășura în condiții normale, începând cu luna februarie, voluntarii neputând intra in contact cu copiii institutionalizați beneficiari;


  • Mobilitățile europene au fost suspendate, iar două dintre cele aflate în derulare au fost implementate cu luarea unor măsuri excepționale (un training în Olanda, o întâlnire de management de proiect în Cehia);

Ce am făcut în această perioadă

 

 

  • #ONGLaScoala - Resurse pentru ONG-uri

    Am lansat colecția #ONGLaScoala prin care am creat și publicat resurse specifice dedicate ONG-urilor din România pentru a le sprijini pe durata crizei. Descoperă colecția aici: management-ong.ro/onglascoala

  • Carta Albă a Lucrului Digital cu Tinerii

    Am început să lucrăm la Carta Albă a Lucrului Digital cu Tinerii, în premieră în România ca tematică, realizând și o cercetare calitativă în acest sens pe un eșantion reprezentativ de ONG-uri din România. Estimăm lansarea Cartei Albe în toamna 2020.

  • Reorganizare Departament Tineret

    Am reorganizat departamentul de relații internaționale și l-am transformat în Youth Empowerment Hub, având o componentă de youth empowerment și una de mobilități internaționale.

  • Analiză Nevoi Învățare ONG-uri

    Am lansat o analiză privind nevoile de învățare ale ONG-urilor din România pe un eșantion de 74 de organizatii, pregătind și un pachet de soluții de sprijin în acest sens. Citește rezultatele studiului aici: management-ong.ro/nevoi-invatare-ong

  • Organizare proiect Smart Youth Work Lab

    Exact la începutul pandemiei am organizat cu finanțare Erasmus+ cursul european de formare Smart Youth Work Lab, unde am sprijinit 30 lucrători de tineret din 8 țări europene să își digitalizeze activitatea. Află mai multe aici.

  • Pilotare program Girls Go Circular

    Am sprijinit 117 elevi din toată țara să învețe despre economie circulară și siguranța online prin metode inovatoare online, în cadrul pilotării programului european Girls Go Circular.

  • Campania caritabilă Zâmbet de Crăciun

    62 copii instituționalizați au trimis o scrisoare către Moș Crăciun, iar Moșul le-a îndeplinit dorințele prin campania “Zâmbet de Crăciun”, aceștia primind cu sprijinul donatorilor cadourile dorite.

  • Școala de Vară despre Cyberbullying

    Am organizat școala de vară pe tematica cyberbullying-ului Safe Net Builders dedicată tinerilor, aducând experți în domeniu și aplicând metode invoatoare de educație non-formală adaptate la mediul online. Citește mai multe aici: www.younginitiative.org/safe-net-builders/

  • Activități online copii instituționalizați

    Am reluat de la finalul lunii mai activitățile cu copiii instituționalizați, prin intermediul mijloacelor online, iar voluntarii noștri și-au adaptat metodele de educație non-formală și folosesc acum diverse instrumente digitale.

  • Mini-ghid pentru ONG-uri COVID-19

    Am publicat pe site-ul Centrului pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit un mini-ghid cu recomandări specifice crizei COVID-19 dedicate ONG-urilor din România: management-ong.ro/coronavirus-ong .

  • Campania #hAYIonline

    Am pornit campania #hAYIonline prin care am dotat 2 apartamente de tip familial (copii institutionalizați) cu laptopuri și tablete, pentru a crește accesul la educație și la lumea digitală pentru copiii vulnerabili. Campania a fost sistată în momentul în care autoritățile locale au început achiziția de tablete pentru copii.

  • Articol EuropeNow Journal

    Colegii noștri au publicat în EuropeNow Journal (publicație a Columbia University) un articol legat de impactul pandemiei asupra sectorului nonprofit din Europa: Citește aici .

  • Program Educație Civică și Siguranță Online

    Am sprijinit 208 tineri elevi din județul Bihor prin activități de educație civică și siguranță online, în parteneriat cu DJST Bihor.

  • Demarare proiect solidaritate United

    Cu sprijinul European Solidarity Corps, proiectul youth-led United ajută tinerii din comunități vulnerabile cu activități de educație civică și dezvoltare a gândirii critice. Află mai multe aici.

  • Program Evenimente Online de Învățare

    Am implementat un program de webinarii și evenimente online pe următoarele tematici:

  • 23 martie 2020 – Webinar De la sala de clasă la școala online” dedicat sprijinirii profesorilor care au întâmpinat provocări  cu tranziția la predarea online, la care au luat parte aprox. 90 de cadre didactice (înregistrarea este disponibilă pe site) – Link ; Facilitatori: Maria Stan (profesor de limba română la Liceul Internațional de Informatică din București și Ana Andronache (profesor de limba engleză la Liceul „Horia Hulubei” din Măgurele)
  • 25 martie 2020 – Webinar Pauza Online de Wellbeing” pentru voluntarii și angajații din sectorul ONG realizat cu scopul de a-i ajuta cu tehnici de reziliență emoțională și de cultivare a stării de bine, la care au luat parte aprox. 30 de persoane  – Link Facilitator: Roxana Turcu (trainer specializat în wellbeing si mindfulness)
  • 1 aprilie 2020 – Webinar „Planificarea financiară pe timp de criză” pentru cei care au întâmpinat dificultăți de ordin economic în această perioadă, la care au luat parte aprox. 30 de persoane  – Link Facilitator: Roxana Bucur (planificator și consultant financiar independent)
  • 3 aprilie 2020 – Webinar Hair Styling cu Laurent Tourette” organizat special pentru elevii liceului „Dragomir Hurmuzescu ”din București de la specializarea „Estetică”, astfel încât să intre în contact cu profesioniști din domeniul în care vor activa, la care au participat aprox. 15 persoane Facilitator: Laurent Tourette (hairstylist activ la nivel internațional)
  • 28 aprilie 2020 – Webinar „De la CV la un loc de muncă” pentru tinerii care doresc să se angajeze și au nevoie de pregătire în acest sens; s-a discutat despre cum trebuie realizat un CV, cum anume ar trebui să se pregătească o persoană pentru interviul de selecție și ce presupune crearea unui cont pe LinkedIn, la care au participat mai bine de 40 de persoane –  Link Facilitatori: Oana Constantinescu (HR Business Partner), Marius Ciucă (cofondator Asociația „Job în Sibiu) și Elena Șelaru (Talent Acquisition Specialist)
  • 27 mai 2020Conferința Digital Youth Work Talks: Povești din pandemie unde am invitat ONG-uri care au implementat activități de digital youth work în perioada pandemiei să împărtășească din experiența lor cu alți colegi din sector – Link Facilitatori: Carmen Marcu (Asociația Young Initiative)
  • 28 mai 2020 – Training online Cum ne adaptăm activitățile educaționale pentru mediul online pe care l-am organizat pentru voluntarii din proiectul „Punți către cunoaștere” și voluntari din YMCA România, la care au luat parte peste 30 de voluntari; Facilitatori: Elena Ungureanu (psiholog) și Bianca Pintilie (lucrător de tineret)
  • 13 iunie 2020 – Webinar „Cum citim un contract de muncă și de ce plătim taxe și impozite” pentru elevii de peste 16 ani și tinerii care au nevoie de educație și informare în materie de legislație a muncii, respectiv înțelegerea unor concepte de bază legate de taxe și impozite, la care au participat 20 de persoane – Link Facilitatori: Anca Vătășoiu (avocat în dreptul muncii) și Andreea Boieriu (angajat Ernst&Young)
  • 26 iunie 2020 – Webinar „Seara de wellbeing pentru profesori” pentru profesorii care au trecut printr-o foarte dificilă perioadă de adaptare la școala online. Cu sprijinul unui coach, profesorii participanți au avut ocazia de a se detașa și reconecta. – Link Facilitatori: Lăcrămioara Ocunschi (coach)
  • 3 septembrie 2020 – Dezbatere „Cyberbullyingul – cum creăm un spațiu online sigur pentru copii și tineri” pentru părinți, profesori și lucrători de tineret. Evenimentul a fost organizat în cadrul campaniei „Școlărești la Cărturești” și i-a avut ca invitați pe: Oana Preda (părinte și formator), Elena Ungureanu (psiholog), Alexandra Canta (lucrător de tineret). Moderator: Eliza Vaș
  • 19 septembrie 2020 – Atelier digital „SimDesign Yourself” pentru elevi, studenți și alți tineri pasionați de designul interior. Evenimentul a fost organizat în cadrul Romanian Design Week și a avut ca scop utilizarea unui joc video (SIMS) pentru transpunerea arhitecturii de interior. Facilitator: Andrei-George Dobrea (arhitect de interior)

Activitatea Asociatiei Young Initiative a fost co-finantata de catre YMCA Solidarity Fund, o initiativa a World YMCA. De asemenea, o mare parte din initiativele din anul 2020 au fost posibile datorita donatiilor primite care ne-au permis continuarea activitatii.

 

800+ BENEFICIARI

Participanți la programele online de învățare (copii, tineri, profesori, lucrători de tineret).


25.000+ VIZUALIZĂRI

Vizualizări ale materialelor din colecția de resurse #ONGLaScoala.


2 CERCETĂRI

18 interviuri cu ONG-uri implicate în digital youth work și 74 ONG-uri respondente la o analiză privind nevoile de învățare organizaționale post-pandemie.


AYI își continuă misiunea educațională chiar și în situații imprevizibile. Accesul la educație de calitate este acum mai relevant și necesar ca oricând, fiind esențial să îi sprijinim atât pe cei care realizează activități educaționale, cât și pe cei care își doresc să învețe (și uneori nu au cum).

Dorim să le mulțumim tuturor voluntarilor, donatorilor, susținătorilor și tuturor celor care ne-au fost și ne sunt alături în aceasta perioadă dificilă. Acum este mai important ca oricând să fim împreună pentru o cauză comună, să ne sprijinim unii pe ceilalți și să dezvoltăm comunitățile noastre printr-un adevarat spirit de voluntariat și solidaritate.