Stagii de voluntariat EVS

Stagii de voluntariat EVS

Project Description

Stagii internationale de voluntariat prin Serviciul European de Voluntariat

Aplica pentru un stagiu EVS si porneste intr-o calatorie life-changing! Descopera Europa, descopera-te pe tine si accepta provocarea!

 

Ce este Serviciul European de Voluntariat (European Voluntary Service)?

Programul este initiat de catre Comisia Europeana inca din anul 1996, fiind inclus in toate cadrele multianuale de finantare in domeniul tineretului ale Uniunii Europene. In acest moment Serviciul European de Voluntariat reprezinta Actiunea 2 din cadrul programului Tineret in Actiune (Youth in Action), iar din 2014 va fi integrat in viitorul program Erasmus for All.

Prin intermediul EVS tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani pot aplica pentru stagii de voluntariat in alte tari ale Uniunii Europene sau din vecinatatea acesteia, pornind intr-o calatorie care le va schimba cu siguranta perspectivele si ii va ajuta sa invete, sa se descopere pe sine, sa cunoasca oameni si culturi noi.

Stagiile pot fi:

 1. Short-term EVS: stagii cu o durata mai scurta de 2 luni
 2. Long-term EVS: stagii cu o durata cuprinsa intre 2 si 12 luni

 

a (122) Pentru a exista astfel de stagii este necesara crearea unui proiect EVS in care vor fi implicate cel putin 2 organizatii non-profit:

 • 1 organizatie de trimitere (care selecteaza voluntarul si il recomanda pentru un stagiu, ii asigura pregatirea si il sprijina pe intreaga durata a proiectului);
 • 1 organizatie-gazda (care deruleaza efectiv proiectul EVS, gazduieste voluntarul, ii asigura toate conditiile necesare, inclusiv suportul educational);
 • 1 organizatie-coordonatoare, care poate fi separata de celelalte 2 sau chiar una dintre ele;

 

Pentru a se putea implica in proiecte EVS, organizatiile trebuie obligatoriu sa fie acreditate de catre Agentia Nationala aferenta. Asociatia Young Initiative este acreditata ca organizatie coordonatoare, gazda si de trimitere incepand cu luna decembrie 2012, cu numarul 2012-RO-82.

 

De ce sa participi intr-un stagiu EVS?

   

  [message_box title=”CONDITII” color=”blue”]

  Varsta: 18-30 ani

  Nationalitate/Rezidenta: romana (valabil in cazul programului nostru de trimitere)

  Cazare/masa/transport local: Asigurate integral de organizatia-gazda (mentiune: 3 mese/zi sau alocatie de hrana)

  Transport catre locatia proiectului si retur: 90% acoperit de organizatia-gazda, 10% cofinantare de catre volunar (din pretul biletului de avion; ex: la un pret al biletului de avion de 250 euro, voluntarul plateste 25 euro cofinantare)

  Finantare asigurata de: Comisia Europeana prin intermediul programului Tineret in Actiune (din 2014 Eramsus for All)

  Alocatie: Fiecare voluntar primeste o suma lunara ca “bani de buzunar”. Cuantumul acesteia difera de la tara la tara. De exemplu, pentru voluntarii straini care vin in Romania, alocatia este de 60 euro/luna.

  Asigurare de sanatate: Voluntarii EVS sunt inrolati intr-un pachet european de asigurari platit direct de Comisia Europeana

  [/message_box]

   

  Te-am convins ca un stagiu EVS este ceea ce ti se potriveste? Hai sa identificam impreuna proiectul potrivit pentru tine!

  Screen Shot 2013-02-28 at 04.51.07Asociatia Young Initiative este acreditata inclusiv ca organizatie de trimitere, deci poate recomanda voluntari pe care sa ii trimita in stagii EVS. Inainte de a face asta insa, este necesara indeplinirea anumitor standarde de calitate interne, integrand in acest program de trimitere persoanele cu adevarat motivate si care chiar se potrivesc cu proiectele identificate. Facem acest lucru pentru a garanta o calitate sporita atat a proiectelor, cat si a experientei voluntarului pe durata stagiului.

  Voluntarii care sunt acceptati si de organizatia-gazda, in cazul proiectelor care primesc finantare, vor beneficia de un Pre-Departure Training organizat de Asociatia noastra, vor primi suport constant din partea persoanei alocate special pentru a oferi consultanta personalizata, vor beneficia de materiale informative, discutii online cu mentorul si cei din organizatia-gazda si alte activitati menite sa pregateasca voluntarul pentru calatorie (inclusiv suport pentru obtinerea permisului de rezidenta in tara-gazda). Pe durata stagiului voluntarul va fi in contact permanent cu noi, fiind foarte importanta monitorizarea evolutiei proiectului si feedback-ul celor implicati.

  Cat poate sa dureze din momentul in care decid sa aplic si pana plec efectiv in stagiu?

  Durata procesului poate fi destul de mare in general, de aceea este important sa planifici totul din timp. Pe formula standard, poate sa dureze in jur de 1-2 luni pana se identifica organizatia-gazda, apoi inca ~3-4 luni pana cand aflam daca proiectul EVS respectiv a primit finantare, dupa care inca ~3 luni pana incepe efectiv stagiul. Desigur, intervalele pot fi si mult mai mici in anumite cazuri, insa este important sa stii ca nu vorbim in general de un proces scurt.

  Care sunt pasii?

  1. Analizezi foarte bine si atent posibilitatea de a aplica pentru un stagiu EVS. Noi iti stam oricand la dispozitie pentru orice intrebare ai avea. 
  2. Identifici pe site-ul http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm cateva organizatii care ti se par potrivite pentru tine (optional in aceasta etapa, insa dar este foarte recomandat sa faci acest lucru pentru a fi pregatit; in orice caz, putem face acest pas si impreuna ulterior).
  3. Ne trimiti CV-ul in limba engleza (format Europass) si o scrisoare de motivatie (va fi redactata in limba engleza si va cuprinde motivatia de a pleca in stagiu, obiectivele urmarite; scrisoarea va avea 1 pagina A4, font dimensiune 12) personalizata la adresa recrutare@younginitiative.org .
  4. Te vom invita la un interviu unde vom explora mai profund motivatia si zonele de interes, vom clarifica multe aspecte si vom vedea ce este de facut in continuare.
  5. Identificam cel putin 1 organizatie care ti se potriveste si o contactam in vederea acceptarii preliminare pentru depunerea unui proiect EVS. Pasul se repeta pana in momentul in care o organizatie te accepta in proiect.
  6. Asteptam raspunsul de la Agentia Nationala pentru a vedea daca proiectul a primit sau nu finantarea.

   

  Nota: Serviciul este disponibil nu doar pentru tinerii din Bucuresti, ci la nivel national. Interviurile de selectie fata-in-fata vor fi inlocuite cu interviuri pe Skype, insa in cazul in care se va trece prin toate etapele va fi necesara o deplasare la Bucuresti pentru a lua parte la training-ul Pre-Departure (in functie de proiect, cheltuielile de deplasare pot fi decontate din grant).

  Voluntari cu oportunitati reduse: Tinerii care doresc sa aplice pentru stagii EVS si se afla in situatii de excludere sociala, apartin unui grup defavorizat (din punct de vedere economic, social, al sanatatii) pot aplica pentru ca Asociatia noastra sa acopere integral toate costurile ce pot aparea pana la plecare (acoperirea cofinantarii de 10% de catre noi, transportul pentru cei din afara Bucurestiului pentru participarea la training).

  Pentru toate comunicarile cu privire la acest program – inclusiv trimiterea CV-urilor si scrisorilor de intentie – te rugam sa ne scrii la recrutare@younginitiative.org .

  Continutul acestei pagini nu reflecta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene, Programului Tineret in Actiune sau Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Intreaga responsabilitate pentru continutul sau ii revine autorului.

    Add to Favorites

  Project Details

  Date August 25, 2012 Author Asociatia Young Initiative