Safe Net Builders

Safe Net Builders

 • Tipul proiectului

  Școală de vară organizată în mediul online

 • Perioada

  Iulie – august 2020 (desfășurarea efectivă: 12 – 14 august 2020)

 • Beneficiari

  Tineri și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani din România și Republica Moldova

 

 • Echipa de organizare

  Dragoș Dănilă (coordonator), Elena Șelaru (facilitator), Marius Ghiță (facilitator), Maria Baciu (facilitator), Vlăduț Ene (voluntar), Irina Dobreanu (voluntar), Claudiu Brotea (design grafic). Coach echipă: Eliza Vaș

 • Organizator

  Asociația Young Initiative

 

 

 

Obiectivele proiectului

 • Scopul Proiectului

  Împuternicirea tinerilor și dezvoltarea gândirii critice a acestora în vederea recunoașterii situațiilor de cyberbullying și a identificării de soluții

 • Obiectivul 1

  Creșterea gradului de conștientizare asupra fenomenului de cyberbullying și a efectelor sale de către 20 de tineri din România și Republica Moldova

 • Obiectivul 2

  Sprijinirea a 20 de tineri din România și Republica Moldova cu modalități de identificare a soluțiilor potrivite pentru cazurile de cyberbullying

 • Obiectivul 3

  Crearea de contexte de învățare non-formală și de spații sigure (safe spaces) pentru 20 de tineri din România și Republica Moldova în vederea înțelegerii diferențelor între identitatea online și cea offline

 

 

Activități realizate și rezultate obținute

 • Learning activities

  Pe parcursul celor trei zile ale școlii de vară, au fost organizate activități de învățare precum: identificarea principalelor elemente ce țin de cyberbullying și bullying (cum îl recunoaștem și ce tipuri de cyberbullying sunt, respectiv care sunt statisticile care caracterizează acest fenomen); prezentarea modului în care funcționează diverse platforme de social media prin prisma colectării datelor personale; diferențele între identitatea online și cea offline.

 • Doing&sharing activities

  Pe parcursul celor trei zile ale școlii de vară, au fost organizate activități experiențiale precum: exercitarea drepturilor omului în mediul online; identificarea de soluții pentru diverse cazuri de cyberbullying; conștientizarea modului în care tinerii sunt influențați sau nu de persoanele publice pe care le urmăresc online.

 • Inspiring&reflecting activities

  Școala de vară s-a bucurat de participarea unor invitați speciali, precum Venera Dimulescu (jurnalistă, Scena9) și Anca Vătășoiu (avocat), ce au împărtășit din expertiza lor cu privire la investigarea cazurilor de revenge porn din România, respectiv tipurile de reglementări existente în România pentru situațiile de cyberbullying.

Descoperă experiențele de învățare ale participanților și facilitatorilor

 

 

 • Maria, facilitatoare

  În timpul desfășurării activității am fost plăcut surprinsă sa văd că pe lângă identificarea cazurilor de cyberbullying, participanții au găsit și soluții. Pe lângă latura legală, ei au empatizat în profunzime, încercând să o înțeleagă pe Ioana, să discute cu ea, să o liniștească, dând dovadă de sprijin emoțional. Cred că activitatea a fost pe placul lor datorită cerinței și nevoii de implicare pe care povestea o impunea. Momentul în care au înțeles că acele fapte se pot întâmpla în viața reală, a fost totodată cel în care latura lor civică s-a evidențiat.

 • Elena, facilitatoare

  Împreună cu participanții am discutat despre drepturile omului în mediul digital – o temă de actualitate, întrucât pe măsură ce revoluția digitală continuă să avanseze, utilizarea tehnologiei atât în scopuri legitime, cât și nelegitime crește. În plus, am desfășurat un exercițiu în care participanții, împărțiți în 3 Breakout Rooms, au putut discuta în grupuri mai mici despre modul în care drepturile omului sunt îngrădite de avansul tehnologic, precum și cum pot contribui ei la protejarea acestora în mediul digital. Astfel, au lucrat în echipe și au învățat unii de la ceilalți. M-am bucurat să văd că discuția noastră a fost una interactivă, chiar dacă nu eram toți în aceeași sală și nu ne vedeam față în față.

 • Dana, facilitatoare

  Împreună cu tinerii, am descoperit mai multe despre dreptul la liberă exprimare: ce înseamnă pentru ei și cum ne exprimăm atât în mediul online, dar și în offline. Acesta a fost un subiect foarte discutat de către participanți și m-am bucurat să văd că au fost interesați de partea aceasta ce ține de identitatea proprie.

 • Irina, voluntară

  Cyberbullyingul este o problemă cu care noi, tinerii, ne întâlnim din ce în ce mai des. Cu toate acestea, nu știm cum să îi facem față sau cum să îi ajutăm pe cei care se confruntă cu ea. Am participat la școala de vară Safe Net Builders și în cadrul căreia am învățat cum pot face față unei situații de cyberbullying, cum mă pot apăra din punct de vedere legal și cum îmi pot ajuta prietenii care se confruntă cu asta. A fost interesant să dezbat cu tineri de vârsta mea și să aflu părerile tuturor, întreaga activitate fiind educativă și creativă.

 

Citește broșura proiectului

 • Activități, rezultate, statistici, mesaje

  Te invităm să parcurgi broșura proiectului și să descoperi povestea #United spusă în câteva pagini; te așteaptă statistici despre proiect, rezultatele pe care le-am avut, dar și câteva mesaje pe care tinerii le transmit instituțiilor europene; citește aici. 

 

Apelul de participanți

 

 

Organizatori

Organizator Partener