6 perspective naționale ale tinerilor asupra identității europene se întâlnesc la București
6 perspective naționale ale tinerilor asupra identității europene se întâlnesc la București
În perioada 21 februarie – 1 martie 2015, Asociaţia Young Initiative organizează schimbul de tineri „Common Heritage, Common Future”, proiect european prin care 30 de tineri din 6 ţări (Suedia, Portugalia, Bulgaria, Cehia, Lituania, România) vin la Bucureşti pentru a discuta despre ceea ce înseamnă identitatea europeană pentru ei şi cum cred că ar putea fi diminuat nivelul euroscepticismului actual.
Cu un nivel în creștere al euroscepticismului la nivel european, tinerii sunt deseori puși în fața unor alegeri referitoare la viitorul Europei fără să le fie prezentate toate datele problemei. Pe măsura trecerii timpului, aceștia se deconectează de la premisele care au stat la baza constituirii Uniunii Europene și a valorilor aferente, ceea ce duce fie la un nivel ridicat de indiferență, fie la orientări extremiste. Astfel, voluntarii Asociaţiei Young Initiative au creat premisele necesare pentru a aduce în acelaşi loc tineri ce provin din ţări cu o istorie mai îndelungată în Uniunea Europeană şi tineri care aparţin ţărilor intrate în ultimii ani în UE. Scopul proiectului este să încurajeze gândirea critică cu privire la problematicile europene, astfel încât participanţii să fie capabili să înţeleagă ce înseamnă, de fapt, UE şi care este rolul lor într-o societate în continuă schimbare. Participanții vor utiliza metode de educație non-formală cu ajutorul cărora își vor putea forma o opinie proprie solidă și argumentată legată de ce fel de Europă își doresc în viitor, fără a se încuraja o direcție de gândire anume.
Astfel, pe agenda proiectului se numără sesiuni precum: cunoaşterea principalelor evenimente din istoria europeană, simularea Parlamentului European şi întâlnirea cu un europarlamentar român, dezbatere cu privire la valorile europene şi pregătirea unei expoziţii pe tema identităţii europene. Având în vedere că proiectul se bazează pe metode de educaţie non-formală, participanţii vor lua parte în mod activ în procesul de învăţare, facilitatorii punând în primul rând accentul pe cunoștințele și diversitatea de experiențe a participanților.
Creativitatea tinerilor participanți va avea un rol critic în procesul de învățare din cadrul proiectului, aceștia urmând să creeze o expoziție mobilă pe tema identității europene, ce va fi ulterior expusă în Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Metropolitane București toată luna martie 2015, în cadrul BiblioLounge, spațiu creativ dedicat tinerilor amenajat de Asociația Young Initiative împreună cu Biblioteca Metropolitană București.
Proiectul „Common Heritage, Common Future” este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, printr-un grant în valoare maximă de 13.132 euro. Prezentul comunicat reprezintă exclusiv poziția Asociației și nu angajează Comisia Europeană în niciun fel.