AYI a reluat în acest an participarea în mobilități europene
Training în Spania cu privire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă
Suspendate în 2020 și în 2021 din cauza restricțiilor pandemice, AYI a reluat în acest an participarea în mobilități. Astfel, începând cu luna mai a acestui an, Asociația Young Initiative a recrutat, pregătit și trimis în mobilități europene mai multe grupuri de tineri și de lucrători de tineret. Prima mobilitate la care a participat un grup de trei lucrători de tineret a avut loc în perioada 29 mai – 5 iunie 2022, în Spania, iar Asociația Young Initiative a fost reprezentată de Lăcrămioara Ocunschi, Gabriela Tranciuc și Alina Garofil.
Mobilitatea din Spania a fost realizată de asociația Europimpulse Network din Spania și a avut parteneri din 10 țări europene (România, Italia, Portugalia, Irlanda, Suedia, Islanda, Belgia, Lituania și Cehia). Tema proiectului a fost în directă legătură cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), adoptate de către Organizația Națiunilor Unite. Prin intermediul animației video, lucrătorii de tineret prezenți la training au învățat să creeze materiale despre ODD-uri și să promoveze conceptul sustenabilității în rândul grupurilor cu care lucrează.
Mai multe informații despre animațiile video create de către participanți se regăsesc aici.
Testimoniale participanți români
“Experiența din Valencia mi-a demonstrat încă o dată spiritul creativ care este cultivat în Europa. Am avut posibilitatea să interacționez cu lucrători de tineret și traineri din toate colțurile lumii și să împărtășesc cu ei propria mea experiență cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, în special cu obiectivul 3 – Sănatate și bunăstare. Împreună cu colegi din Portugalia, Belgia și Lituania am creat o animație de un minut în care am susținut importanța educației în ceea ce privește diversitatea și integrarea celor care „nu sunt ca noi”. Pentru mine, acest training mi-a oferit posibilitatea să explorez un nou mod de artă – animația, și să utilizez noile abilități tehnice pentru a exprima o idee sau un concept într-un mod interactiv care poate fi adresat atât celor mici cât și celor mari. Precum spunea organizatoarea acestei mobilități – „Animația este pentru toți.” – Alina
„Se spune că ”o imagine face cât o mie de cuvinte”, eu aș spune că o animație bună face cât o mie de imagini. Trainingul din Spania despre animație m-a ajutat să redescopăr copilul din mine, spontan, creativ jucăuș, să-i descopăr și să-i accept pe ceilalți, cu toate calitățile și defectele lor, pentru ca împreună să creăm o experiență de viață. Organizatoarea trainigului spunea ca ”animația poate schimba lumea”. Eu spun ca animația m-a schimbat pe mine, mă simt mai bogată, mai creativă, mai împlinită. Sunt sigură că tot ce am învățat aici despre animație (tehnici, aplicații) mă va ajuta pe viitor în lucrul cu copiii și tinerii la sesiunile de coaching și în proiectele mele dragi, precum Patrula de Reciclare.” – Gabriela
Schimb de tineri în Letonia pe tema angajabilității în rândul tinerilor
Schimbul de tineri Erasmus+ „Adventures in Your Career Choices” a început în data de 6 septembrie 2022, când 30 de participanți din Letonia, Italia, Spania și România au ajuns în locul de desfășurare al proiectului – Jelgava din Letonia. Elena Șelaru, liderul grupului din România, povestește în cele ce urmează modul în care a decurs proiectul la care au participat Bianca Țucureanu, Miruna Văduva, Mihai Constantinescu, Fabian Bunescu și Emanuel Gărgăun.
Programul a început în data de 7 septembrie, prima zi fiind dedicată cunoașterii și formării echipei. Ulterior, am sărit direct în tematica proiectului, iar scopul a fost de a cunoaște realitățile locale de pe piața muncii tinerilor participanți. Pentru a explora acest subiect, cei prezenți au creat scurte schițe de teatru, au participat la un test interactiv cu întrebări adresate și răspunsuri de către fiecare țară implicată, iar la sfârșitul zilei au învățat ceva nou despre oportunitățile oferite de programul Erasmus+, Youthpass și cele opt competențe de învățare pe termen lung.
Într-una dintre zilele proiectului, am discutat despre explorarea propriei cariere. Participanții au analizat CV-uri folosind metoda de lucru World Cafe, iar mai târziu, tinerii au avut șansa de a-și crea propriile CV-uri folosind modelul Europass, pe care l-au aplicat și în simularea interviului de angajare. În plus, participanții au fost introduși în testul celor 16 personalități, pentru a afla ceva mai mult despre ei înșiși, precum și direcțiile în carieră oferite de rezultatele acestui test. Într-una dintre sesiuni, s-a discutat și despre descoperirea oportunităților locale și europene pentru tineri. Mai târziu, participanții au vizitat orașul Jelgava, unde au participat la un traseu de Treasure Hunt și au primit diferite sarcini, pentru care au lucrat în echipă.
A șasea zi a fost despre descoperirea start-up-urilor / antreprenoriatul social și dezvoltarea propriilor idei. Pentru a explora acest subiect, participanții au discutat despre ce este antreprenoriatul social, au avut un atelier de gândire creativă și la final au venit cu propriile idei de antreprenoriat social. În cele din urmă, participanții au învățat cum să creeze și să prezinte un Elevator Pitch pentru a-și promova idea de afacere. Apoi, în ziua de 12 septembrie, tinerii au mers cu autobuzul în Riga, unde au vizitat Creative Industries Incubator, precum și întreprinderea socială All Opportunities („Visas Iespējas”), iar întreaga zi s-a încheiat cu o cină letonă în cunoscutul restaurant „Lido”. Ultima zi a fost despre evaluarea proiectului și crearea propriilor planuri de viitor. Și așa, pe 14 septembrie, proiectul nostru a fost finalizat, iar toată lumea s-a întors acasă cu amintiri minunate, prieteni noi, cunoștințe și abilități noi dobândite și, de asemenea, inspirație pentru a începe noi aventuri în cariera lor.
În cadrul acestui proiect s-au folosit diverse metode non-formale, iar fiecare zi s-a încheiat cu o sesiune de reflecție, care a fost organizat în grupuri naționale, folosind metoda Five-Finger Reflection. În timpul proiectului am avut și o mulțime de sesiuni de debriefing, în care am discutat despre procesul activităților, experiența noastră, sentimentele și constatările noastre. De asemenea, în fiecare seară participanții au avut șansa de a-și prezenta țările și culturile și ne-am distrat învățand despre dansurile românești, Spanish tongue twisters, gesturile italiene și sărbătorile letone, precum și multe altele …
Proiectul a fost organizat de Baltic Regional Fund (Letonia), iar partenerii au fost din România (Asociația Young Initiative), Spania (Consejo de la Juventud de Ciudad Real) și Italia (PAOLAB).
Impresii participanți români:
„În luna septembrie am participat la primul meu proiect Erasmus+. Am fost in Letonia alături de colegele din AYI și alți tineri din România. Acolo am întâlnit un mix de cultură și de naționalități alături de tinerii din Spania, Italia și bineînțeles Letonia. Atât de mulți oameni cu atât de multe povești și experiențe! Să înveți de la oameni străini în propria lor țară e ceva unic. În timpul petrecut acolo am adunat un minunat bagaj cultural și emoțional. Am avut experiențe peste experiențe, am facilitat spații de dezvoltare și învățare, am participat cu drag la activități și am adunat cunoștințe noi, informații noi și practici noi, pe care vreau să le împărtășesc mai departe în comunitățile mele. Dar cel mai important, am legat prietenii cu oameni minunați, așa cum ar trebui să facă generațiile noaste. Prietenii. Nouă zile s-au simțit ca o veșnicie în preajma oamenilor potriviți, dar în momentul despărțirii parcă au fost doar două clipe. Cu toate acestea, este o experiență pe care cu siguranță as repeta-o, și o să o repet! De asemenea, e o experiență pe care o recomand fiecărui tânăr. Trebuie să ne bucurăm împreună de onoarea pe care o avem prin faptul că suntem membri ai unei frumoase Uniuni Europene!” – Miruna
“Luna septembrie a fost pentru mine un mare pas inainte prin intermediul proiectului „Choose your own (career) Adventure”, unde am participat într-un schimb de experiență alaturi de alți oameni minunați, plini de energie, din alte țări ale Europei. Acest schimb de experiență care a durat 9 zile au avut un aport excepțional de cunoștințe practice care mă vor ajuta pe mine să mă orientez altfel în carieră mea. Totodată am facilitat spatii de dezvoltare și ateliere tematice menite să ne învețe lucruri care ne vor ajuta mai târziu, care ne vor ghida in viitor, plus activitățile de dezvoltare personală care au avut un rol important în a ne da elan. Deși a durat doar 9 zile parcă a fost e veșnicie care sincer vorbind nu aș fi vrut să se termine prea curând, pentru simplul fapt că acele activități și acea energie,pe care am avut-o,nu le voi mai cunoaște din nou prea curând. Aș încheia prin spune că acest proiect a fost și consider că va fi unul dintre cele mai reușite la care am participat și îl recomand, voi recomanda în viitor și altor oameni ca să poată gusta și ei din aceste experiențe minunate.” – Mihai
Social media