AYI facilitează ateliere de combatere a dezinformării și de siguranță online pentru elevii din Bihor
Asociația Young Initiative facilitează ateliere de combatere a dezinformării și de siguranță online pentru elevii din Bihor. Urmare a colaborării începute cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor la finele anului 2020, Young Initiative continuă să creeze experiențe de învățare non-formală pentru elevii bihoreni, prin intermediul proiectului Pro Activ Pro Activ, organizat și finanțat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor.
Astfel, pe parcursul lunii iunie, vor fi organizate o serie de patru ateliere după cum urmează:
- 3 ateliere de combatere a dezinformării
- 1 atelier de siguranță online
Primul atelier a avut loc în data de 4 iunie 2021 și a fost realizat în regim hibrid pentru elevii Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea. Fiind axat pe tema combaterii dezinformării, atelierul a inclus activități precum:
- Detectivul de dezinformare (analiza unei știri apărute în presă și identificarea elementelor de dezinformare/inducere în eroare);
- Trimite bilețelul (crearea unei povești pornind de la un enunț inițial și observarea modului în care comunicarea este influențată de presupuneri, informații corecte și greșite, intenții diferite de comunicare, respectiv diferența între mesajul inițial și cel final);
- Stai să-ți spun ce am auzit (identificarea unor zvonuri din realitatea curentă a elevilor și analizarea modului în care acestea au condus la diferite decizii individuale sau de grup).
Feedbackul primit din partea elevilor a fost unul pozitiv, apreciind îndeosebi partea de interacțiune care a fost creată de către facilitatorii activității.
La întrebarea legată de cum anume vor aplica în viața de zi cu zi ceea ce au învățat/aflat în cadrul atelierului au răspuns că:
- Voi fi mai atentă la articolele pe care le citesc pe internet;
- Voi gândi critic și mă voi asigura că nu sunt așa de dezinformată;
- O să fiu mai atentă la surse și o să verific dacă informațiile sunt adevărate;
- Voi fi atentă la toate cerințele care ajută la depistarea dezinformării în momentul în care accesez un site
- O să știu să mă feresc de dezinformare și la rândul meu voi învăța alte persoane neexperimentate cum să recunoască dezinformarea;
- Voi ști când este o informație falsă și voi avea grija la detaliile textului
- Voi analiza în detaliu toate articolele sau textele pe care le citesc, și mai cu seamă cele de pe rețelele de socializare.
De asemenea, la întrebarea „Cât de utilă consideri că a fost participarea la acest atelier pentru dezvoltarea cunoștințelor tale despre dezinformare?”, 100% dintre elevi au considerat că participarea la atelier a fost utilă și foarte utilă.
Social media