Cum pot 60.000 euro să transforme sectorul ONG din România
Asociaţia Young Initiative, alături de Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Federaţia VOLUM, anunță finalizarea implementării proiectului „Management sustenabil în sectorul nonprofit din România”, finanțat cu suma de 60.022 euro, prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, desfășurat în perioada martie 2015 – aprilie 2016.
Pornind de la o realitate covârșitoare, și anume că 10% din ONG-urile românești dispar anual, Asociația Young Initiative a venit în sprijinul mediului nonprofit creând primul curs online în format MOOC din România destinat ONG-urilor, organizând 6 traininguri și 6 seminarii pentru membrii sectorului nonguvernamental, oferind un spațiu gratuit pentru 352 evenimente și întâlniri ale ONG-urilor, dezvoltând prima bibliotecă ONG din București și realizând primul board-game de planificare strategică pentru publicul țintă.
Cursul interactiv în format MOOC (Massive Open Online Course) axat pe managementul sustenabil al organizației nonprofit a strâns în mai puțin de o zi de la lansare peste 250 de cursanți, iar până la încheierea proiectului numărul celor înscriși a fost de peste 1500. Fiind orientat pe educație non-formală, acest instrument de învățare a venit în ajutorul membrilor de ONG-uri și nu numai, astfel încât aceștia să beneficieze de o modalitate de formare gratuită, accesibilă din orice loc conectat la Internet și cu recomandări din partea celor care profesează de mulți ani în domeniu. Disponibil în continuare la adresa https://www.udemy.com/management-ong/, cursul a strâns până în prezent o majoritate impresionantă de recenzii pozitive, peste 87% din cei care l-au urmat acordându-i note de 4 și 5 (din 5).
”Excelent curs: tematica, abordare, materiale, expunere, traineri! Util oricărei persoane care activează în domeniul ONG, mai ales persoanelor implicate în managementul acestora. Felicitări și mii de mulțumiri pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o!” – Diana Bratucu Președinte – Asociația EduFor Craiova
Pe parcursul celor 14 luni de implementare a proiectului, au fost organizate 6 traininguri și 6 seminarii pe teme precum: recrutarea și selecția voluntarilor, managementul voluntarilor, comunicare în sectorul ONG, dezvoltare organizațională, strângere de fonduri, planificarea și organizarea evenimentelor în sectorul ONG, PR și comunicare externă. 180 de manageri și membri de ONG-uri au participat la aceste sesiuni de formare, dintre care 120 au fost din afara Bucureștiului.
”Programul, informațiile, organizarea au fost impecabile. Felicitări! Este un training pe care îl voi recomanda prietenilor, chiar și celor care nu au făcut voluntariat, până acum. Cei care au un business pot atrage voluntari în proiectele proprii. Cei care vor să facă voluntariat vor avea o imagine clară, de ansamblu o altă viziune și o nouă abordare. Mulțumesc!” – Ștefania Croitoru, participant training ”Managementul Voluntarilor”
Primul Centru pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit (CMON) a pornit de la transformarea unei săli de seminar într-un loc primitor pentru ONG-uri. Dotat cu toate cele necesare, CMON este acum unul dintre locul de întâlnire pentru reprezentanții ONG-urilor din București, dar și pentru cei care vin în capitală pentru a organiza diferite evenimente. Din aprilie 2015 și până în aprilie a.c. s-au strâns peste 350 de rezervări, numărul acestora crescând de la lună la lună. Tot în CMON se află și prima bibliotecă ONG din București, care reunește aproximativ 200 de titluri utile pentru membrii organizațiilor non-guvernamentale.
”CMON este un proiect ce trebuie și e musai în orice oraș. Oameni de acolo sunt foarte drăguți și atenți la detalii și te ajută cu orice. Este un mediu plăcut, cu o bibliotecă ce are cărți foarte interesante din domeniul ONG, pe care dacă ești pasionat de voluntariat le citești ca pe beletristică. Poți veni și cu prietenii să discuți pe seama voluntariatului și vei găsi în plus și alții cu care să schimbi idei. Vă invidiez, București!” – Constantin Tomulesei, coordonator voluntari, Ajungem Mari Iași
Ultima lună de proiect n-a fost marcată doar de numărul mare de rezervări pentru CMON, ci și de crearea primului board-game de planificare strategică pentru ONG-uri (RePlan), din România. Menit a ajuta ONG-urile în procesul de realizare a unei strategii sustenabile, jocul a atras atenția mediului non-profit, dovadă stând cele 450 de solicitări primite pentru 150 de bucăți disponibile. RePlan a fost primit cu foarte mult entuziasm, dovadă stând mesajele trimise de către beneficiari.
”Mulțumim mult pentru această oportunitate, pachetul a ajuns la noi și ne bucurăm foarte mult. Noi suntem în acest moment in procesul de planificare strategică și găsim foarte util acest instrument pentru replicarea direcțiilor strategice de la nivel național către toate filialele noastre din țară.” – Mihaela Gîrleanu, Director Executiv Organizația Națională Cercetașii României
Instrumentele enumerate mai sus au însemnat mai mult decât simple obiective pentru echipa de implementare, exemplu fiind și cuvintele transmise de către Răzvan-Victor Sassu, coordonatorul proiectului: „Finalizăm astfel oficial un demers de nu mai puțin de 14 luni, timp în care am reușit împreună să inovăm într-un sector care avea aparent nevoie ca de aer de instrumentele pe care le-am creat. Am creat infrastructură, am lansat cursuri, am adus oameni din toată țara să învețe, am creat lucruri total noi și prin toate, am ajutat mii de oameni din România și Republica Moldova.”
Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe site-ul www.management-ong.ro și pe pagina de Facebook dedicată: https://www.facebook.com/management.ong.
Finanțat de | Susținem | |
Organizator | Partener academic | Partener ONG |
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Conţinutul acestui comunicat de presă nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor comunicatului de presă. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.