Retrospectiva anului 2020 pentru Asociația Young Initiative
În ultima zi a anului 2020, ne uităm cu apreciere la tot ceea ce am reușit să facem într-o perioadă atât de încărcată în schimbări, în neprevăzut și în momente de îndoială.
Chiar înainte de declanșarea pandemiei la nivel național și european, AYI a organizat în februarie un training pentru 30 de lucrători de tineret din 8 state europene cu scopul de a-i echipa cu instrumentele și cunoștințele necesare în vederea digitalizării lucrului cu tinerii. Nu ne imaginam la acea vreme cât de important urma să fie trainingul respectiv pentru cei care au participat.
Cu toate că pandemia a venit cu situații cu care nu ne-am mai confruntat, am fost motivați să ne adaptăm repede și să găsim soluții pentru problemele întâmpinate. Astfel că, după ce am fost forțați de împrejurări să punem pe pauză toate activitățile offline, ne-am luat un puternic avânt în online și am urmărit să fim cât mai de ajutor beneficiarilor curenți și celor noi.
Pentru AYI, prima activitate pe timp de pandemie a fost realizarea unui webinar pentru profesori „De la sala de clasă la școala online” pe 23 martie a.c. Atunci am înțeles câtă nevoie de conectare, de învățare și de adaptare la noile condiții există. Și am continuat cu evenimente și ateliere online atât pentru profesori, pentru voluntari și angajați din mediul ONG, pentru elevi, studenți și alți tineri. Pentru oricine avea nevoie de o oază de conectare și de învățare non-formală. La 9 luni distanță de la acel moment, am adunat 11 evenimente de tip webinarii care au adus împreună peste 350 de participanți.
De asemenea, am regândit activitățile cu copiii instituționalizați și după o campanie de achiziționare de echipamente (laptopuri și tablete), am început să facem educație non-formală la distanță. Chiar și pe timp de vacanță, copiii ne-au așteptat cu tabletele încărcate și gata să intre în lumea activităților pregătite de voluntari. #hAYIonline
În tot timpul acesta, am venit cu resurse și informații pentru colegii din organizațiile non-guvernamentale din România și Republica Moldova. Am lansat campania #ONGLaȘcoală și am intervievat experți din mediul ONG cu privire la leadership, managementul crizei, comunicare, reziliență, fundraising și planificare financiară. De asemenea, am publicat mai multe ghiduri, dintre care și unul cu recomandări în contextul crizei pandemice. Ulterior, am scris și despre impactul pandemiei asupra sectorului non-profit și am publicat articolul în EuropeNow Journal.
Pe partea de tineret, ne-am reorganizat activitatea și fiindcă n-am mai putut desfășura mobilități europene ca înainte ne-am concentrat pe programe și pe proiecte pentru tineri, la nivel local și național. Am făcut prima noastră școală de vară despre cyberbullying, am dat startul unui nou proiect de solidaritate – #UNITED. De asemenea, am avut o colaborare fructuoasă cu Djst Bihor Oradea și am organizat o serie de 10 ateliere de implicare civică și siguranță online pentru 208 elevi din tot județul Bihor.
Profesorii au fost mereu în atenția noastră, iar ca urmare a unui parteneriat cu EIT RawMaterials am pilotat în România prima platformă europeană de economie circulară dedicată elevilor și profesorilor. 117 elevi din licee aflate în București, Berceni, Măgurele, Târgoviște și Rm. Vâlcea au testat conținutul de pe platformă și au fost atât de încântați de ceea ce au descoperit încât și-au dorit să urmeze și alte module în afara testării propriu-zise.
Am și cercetat destul de mult, atât în ceea ce privește nevoile de învățare ale tinerilor, ale ONG-urilor, dar și modul în care este înțeles lucrul digital cu tinerii în România. Anul viitor o să pună în valoare concluziile și rezultatele acestor procese elaborate.
Spre final de an, ne-am mobilizat repede-repede pentru campania #ZâmbetDeCrăciun și am reușit cu ajutorul colegilor, partenerilor și prietenilor să pregătim cadouri pentru 62 de copii instituționalizați. Moșul a venit la ei, chiar și-n condiții de pandemie și de distanțare socială.
Iar acum în prag de An Nou, ne uităm cu încredere la ce va aduce anul 2021 pentru Asociația Young Initiative. Sperăm că va veni cu cât mai multe ocazii de a fi prezenți în comunitățile din întreaga țară și ne dorim să ducem la următorul nivel standardele și modul de lucru pe care le-am dezvoltat în acest an. În spatele misiunii #EmpoweringPeopleThroughEducation stă o întreagă echipă care lucrează neîncetat la a face lumea un loc mai bun decât a fost ieri.
Așa că pentru 2021, vă dorim și ne dorim un An Nou cât mai Bun! Să facem bine împreună!
Social media